1

Telemark Kammerorkester er et profesjonelt strykeensemble som ble etablert i 1992. Orkesteret er prosjektbasert og består av en fast kjerne av musikere som utvides avhengig av prosjektets art. Mange av musikerne har tilknytning til Telemark, men arbeider ellers som fast ansatte musikere i andre orkestre eller som frilansmusikere.

Telemark Kammerorkester har også fungert som sinfonietta i samarbeid med de profesjonelle blåserensemblene KNMM (Marinemusikken) i Horten og Det Norske Blåseensemble i Halden. Den norske fiolinisten og dirigenten Lars-Erik ter Jung er knyttet til ensemblet som kunstnerisk leder.

Telemark Kammerorkester har i sitt virke lagt vekt på å produsere konserter i Telemark på et høyt kunstnerisk nivå og med spesielt fokus på samtidsmusikk. Orkesteret står bak flere bestillingsverk av norske samtidskomponister som Antonio Bibalo, Bjørn Kruse, Gisle Kverndokk m.fl.

Orkesteret har også vært banebrytende i sitt samarbeid med komponister som skaper musikk i skjæringspunktet mellom moderne kunstmusikk og den norske folkemusikken. Et eksempel på dette er "Nyslått for to hardingfeler og strykeorkester" av Henrik Ødegård. Nyslått kan høres på Telemark Kammerorkesters første CD utgivelse, "Nostos" (Fabra 2005).