Bilde av kunstnerisk leder, Per Kristian Skalstad

Per Kristian Skalstad er Telemark Kammerorkesters kunstneriske leder fra 2020.

Foruten å være ansvarlig for den kunstneriske profilen, valg av repertoar og orkestertes generelle utvikling, er han orkesterets faste dirigent eller spillende leder, avhengig av prosjektets karakter.

Dirigenten Per Kristian Skalstad har gjestet samtlige norske orkestre ved en rekke anledninger, og har i mange år vært en etterspurt ballett- og operadirigent.

​I 2020  og kommende år gjester han bl.a. Den Norske Opera og Ballett, Oslo - Filharmonien, Kristiansand Symfoniorkester, Det Norske Blåseensemble, Stavanger Symfoniorkester, Det Norske Kammerorkester, Kristiansund Sinfonietta, og Den Finske Nasjonalballett samt flere festivaler og mindre produksjoner. 

Skalstad fikk sitt gjennombrudd som ballettdirigent ved åpningen av den nye operaen i Bjørvika i 2008, men har siden 2004 dirigert ca 25 store produksjoner for Nasjonalballetten. Hans repertoar inkluderer klassikere som Svanesjøen, Nøtteknekkeren, Giselle, Don Quijote og Tornerose, samt en lang rekke nyere verk av koreografer som Balanchine, Forsythe, Kylian og Lightfoot/Leon. Han har også ledet flere verdenspremierer av koreografer som Ekman, Strømgren m.fl. I april 2017 dirigerte han balletten Carmen ved Nasjonalballettens gjestespill i Wien.

​Skalstad har arbeidet med solister som Håkan Hardenberger, Barbara Hendriks, Martin Frøst, Isabelle van Keulen, Håvard Gimse, Truls Mørk og Leif Ove Andsnes. Med sistnevnte dirigerte han urframføringen av Bent Sørensens 2. klaverkonsert med Det Norske Kammerorkester (DNK) i 2009, og har senere tatt med dette verket til Festspillene i Bergen, Musikkhalle i Hamburg, Proms i Royal Albert Hall, London, og til Ojay Music Festival i California, USA. I 2018 dirigerte han innspillingen av dette verket med Andsnes og DNK. 

​Per Kristian Skalstad var aktiv i Risør kammermusikkfest som dirigent og fiolinist fra starten i 1991 og fram til 2016, og høsten 2010 dirigerte han Risør Festival Strings på turne til Brussel, London og New Yorks Carnegie Hall.

​Skalstad har ledet en rekke operaproduksjoner i Nord- Norge, i regi av Nordnorsk Opera og Symfoniorkester. Han har så langt dirigert oppsetninger av Dido og Aeneas, Barberen i Sevilla, Figaros bryllup, operainstallasjonen “Der schöne Tod", samt urframføringen av operaen “En Kiberg- Odysse´” på festspillene i Nord-Norge. Ellers kan nevnes oppsetninger av Mozarts La Clemenza di Tito i Sandnes kulturhus og Brittens Let´s make an opera med studentene ved IMD i Stavanger. I 2019  leder han oppsetningen av Rigoletto ved Operaen i Kristiansund.

Skalstad var medlem av Oslo Strykekvartett fra 1991 til 2007. Han var 2. konsertmester i operaorkesteret fra 1993 til 2005, og har vært medlem av Det Norske Kammerorkester siden 1988.

​Han avla diplomeksamen i fiolinspill i 1995 og i orkesterledelse i 2002; begge ved Norges Musikkhøyskole.