Ai-Ling SH

Mandag 4 april fremfører Telemark Kammerorkester med Ai-Ling Chiu som solist B. Morten Christophersens «Konsert for fiolin og strykere». Verket er skrevet til den taiwanesiske fiolinisten Ai-Ling Chiu. Konserten ble urframført på Ålesund kammermusikkfestival i 2017 med et orkester sammensatt av taiwanesiske og norske musikere. Som en rød tråd gjennom verket går den taiwanesiske sangen Longing for your return, som fungerte som en frihetssang under 2. verdenskrig.

Gjennom verket antydes melodien her og der vevet sammen med Christophersens eget materiale. Finalen utvikler seg mot en slags forløsning, slik man kan forvente av en virtuos solokonsert, men det forventede forløpet stagnerer og løser seg opp i den taiwanesiske melodien som blir fortellingens mål. Verket ble fremført 2 ganger i Taiwan i 2018, og dette gjorde et spesielt inntrykk på publikum.

Fiolinisten Ai-Ling Chiu, født i Taipei, Taiwan, men bosatt i Norge, er både en aktiv solist og ensembleleder. Hun er utdannet fra National Taiwan Academy of Arts, hvor hun vant førstepris i Concerto Competition på konservatoriet, og framførte Bruchs Fiolinkonsert nr. 1 med National Academy Symphony Orchestra i Taipei Metropolitan Concert Hall. Deretter dro hun til USA for å studere med Prof. Ben Sayevich ved University of Kansas, og fullført mastergraden der i Violin Performance. I tillegg fikk hun et solistdiplom fra Academy of Music and Drama, Göteborgs universitet i Sverige etter å ha studert med Prof. Per Enoksson.

Fra 2008 har Ai-Ling vært førstefiolinist i Ålesund strykekvartet og konsertmester i Ålesund symfoniorkester. I 2010 stiftet A-Ling Ålesund kammermusikkfestval og Ålesund kammersolister, et profesjonelt kammerorkester med base i Ålesund. Hun har vært kunstnerisk leder for både festivalen og ensemblet siden oppstarten og har samarbeidet med mange fremragende og toneangivende musikere nasjonalt og internasjonalt. Hovedideen er å både styrke det lokale musikkmiljøet rundt Ålesund og hente inspirasjon dit ved å hente musikere utenfra.

På programmet står også Mozarts Divertimento i F, Hindemith 5 Stücke og Bartóks Rumenske Danser.

Kunstnerisk leder og dirigent Per Kristian Skalstad

Morten Christophersen

B. Morten Christophersen (1976-) er komponist, arrangør og førstelektor ved Institutt for musikkvitenskap, Universitetet i Oslo. Han har skrevet orkester-, kammer-, solo-, kor, film- og scenemusikk. Blant annet har han skrevet for Oslo-Filharmonien, Bergen filharmoniske orkester, Kristiansand symfoniorkester, Marinemusikken og DNOB, Ensemble 96, Ålesund kammermusikkfestival, NRK Drama, Schola Cantorum og mange andre. Verkene hans er gitt ut på flere plater og framført blant annet i Norden, Tyskland, USA og Taiwan.

            Christophersen har undervist i arrangering, komposisjon, orkestrering, kontrapunkt og harmonilære ved UiO og flere andre læresteder siden 2003, inneværende studieår også ved NMH. I 2016 tok han PhD-graden med en avhandling om Johan Svendsens skisser og komposisjonsøvelser.

Konserten er støttet av Norsk Kulturråd og Creos Vederlagsfond.

Foto Chiu Magnus Skrede Foto Christophersen Morten Lindberg

Fiolinkonsert for Fred: Telemark Kammerorkester og Ai-Ling Chiu
Dato

Gamle Radhus Scene, Oslo.